Woning verhuren? Let dan goed op of de woning onder de zogenoemde geliberaliseerde sector valt. 
Dit wordt bepaald aan de hand van het WoningWaarderingsStelsel(WWS), ook wel in de volksmond de puntentelling genoemd. Op basis hiervan bepaalt de overheid voor woningen onder 142 punten de maximale huurprijs per maand. U kunt dus niet zo maar iedere woning voor iedere prijs verhuren.

Via deze puntentelling wordt vastgesteld of een woning valt onder de verplichte sociale huurgrens van maximaal € 808,06 (2023) of dat de woning in de zogenoemde vrije sector valt en de huurprijs over wordt gelaten aan marktwerking.

Verhuurt u een woning voor een te hoge huurprijs dan brengt dit een groot risico met zich mee. De huurder kan bezwaar aantekenen bij de huurcommissie, als dit bezwaar wordt toegekend dient de huurprijs verlaagd te worden naar het maximaal toegestane niveau én moet hetgeen dat teveel in rekening is gebracht aan huurder te worden terugbetaald.

Het is dan ook zeer verstandig om een puntentelling op te laten stellen voordat u een woning verhuurt. Zo weet u van tevoren voor welk bedrag de woning mag worden verhuurd.

TWM Makelaardij verzorgt het opstellen van puntentellingen voor huurwoningen en hanteert hierbij een tarief van € 200,-- inclusief btw. De gemiddelde doorlooptijd is 48 uur na opname.